Video

3 hours ago

KOMF
𝐒𝐡𝐞̈𝐧𝐢𝐦𝐢 𝐢 𝟏𝟔 𝐝𝐢𝐭𝐞̈𝐯𝐞 𝐭𝐞̈ 𝐚𝐤𝐭𝐢𝐯𝐢𝐳𝐦𝐢𝐭 𝐤𝐮𝐧𝐝𝐞̈𝐫 𝐝𝐡𝐮𝐧𝐞̈𝐬 𝐦𝐞 𝐛𝐚𝐳𝐞̈ 𝐠𝐣𝐢𝐧𝐨𝐫𝐞 - "Dhuna ndaj vajzave - Drejt parandalimit dhe reagimit efektiv" 🧡KOMF, në bashkëpunim me Unicef Kosovo Programme dhe UN Women Kosovo mbajtën tryezën e rrumbullakët me temë “Dhuna ndaj vajzave – Drejt parandalimit dhe reagimit efektiv”, që u organizua në kuadër të fushatës globale “16 Ditët e Aktivizmit kundër Dhunës me Bazë Gjinore”.Qëllimi i tryezës ishte diskutimi mbi situatën aktuale të dhunës ndaj vajzave në Kosovë, identifikimi i mundësive dhe iniciativave të përbashkëta për përmirësimin e situatës. Poashtu, kjo tryezë pati për qëllim të përçoj thirrjen për zhvillim të hulumtimeve, avancim të politikave dhe programeve me fokus në parandalimin dhe reagimin ndaj formave të dhunës.Paneli i përbërë nga Albulena Haxhiu – Ministre e Drejtësisë, Donjeta Kelmendi – KOMF, Nona Zicherman – UNICEF Kosovë, Dr. Bergita Curri – Specialiste e Mjekësisë Ligjore hapën diskutimin duke ndarë të dhëna mbi dhunën ndaj vajzave në Kosovë dhe duke bërë thirrje për përmirësim të situatës. Në panelin e dytë morën pjesë profesionistë që punojnë në mbrojtjen e fëmijës, si Adile Shaqiri Basha – Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve, Azize Sekiraqa – Ministria e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Valbona Çitaku – Shpresa dhe Shtëpitë e Fëmijëve-Kosovë, Kapiten Melihate Sefedini – Policia e Kosovës dhe Valdet Plakolli – Psikolog shkollor. Paneli i profesionistëve diskutuan mbi gjendjen aktuale sa i përket dhunës me baze gjinore dhe ofruan rekomandimet për parandalimin dhe adresimin e kësaj çështje. Ndër rekomandimet kryesore që u adresuan nga KOMF ishin:- Krijimin e programeve për parandalimin e dhunës dhe fuqizimin e sistemit parandalues dhe referues në shkolla;- Inspektimin e trajtimit të rasteve të dhunës seksuale ndaj fëmijëve, përfshirë trajtimin e kryesve të veprave penale që kanë të bëjnë me dhunë seksuale, gjatë tre viteve të fundit;- Krijimin e databazës së personave të dënuar për vepra penale kundër integritetit seksual të fëmijëve dhe rrjedhimisht ndalimin e qasjes së tyre tek fëmijët, sipas modeleve ekzistuese në hapësirën Evropiane, duke u bazuar në Ligjin për Mbrojtjen e Fëmijës; - Ashpërsimin e dënimeve që shqiptohen ndaj kryerësve të veprave penale kundër integritetit seksual brenda limiteve të përcaktuara me Kodin Penal;- Ofrimin urgjent të trajtimit dhe mbrojtjes adekuate për të gjithë fëmijët, viktima të ngacmimit apo abuzimit seksual;- Përgjegjësi dhe llogaridhënie nga profesionistët e mandatuar për mbrojtje të fëmijës, në rast dështimi gjatë ushtrimit të obligimit ligjor për trajtimin efikas të këtyre rasteve. ... See MoreSee Less
View on Facebook

4 hours ago

KOMF
KOMF ... See MoreSee Less
View on Facebook

1 day ago

KOMF
Punëtoria e radhës për 𝐋𝐢𝐠𝐣𝐢𝐧 𝐩𝐞̈𝐫 𝐌𝐛𝐫𝐨𝐣𝐭𝐣𝐞𝐧 𝐞 𝐅𝐞̈𝐦𝐢𝐣𝐞̈𝐬 po vijon me profesionistë të mandatuar për mbrojtjen e fëmijës nga Komuna Klinë dhe Komuna Istog.Përgjatë dy ditëve të punëtorisë, përfaqësues nga këto dy komuna do të informohen dhe diskutojnë lidhur me përgjegjësitë e secilit për të mbrojtur fëmijët duke ofruar shërbime cilësore dhe të qëndrueshme, përmes zbatimit të Ligjit për Mbrojtjen e Fëmijës.💙KOMF në bashkëpunim me Zyrën e Kryeministrit për Qeverisje të Mirë, po vazhdojnë me ngritjen e kapaciteteve në komuna, mundësuar në kuadër të projektit “Fuqizimi i akterëve të shërbimeve sociale për të ofruar shërbime cilësore dhe të qëndrueshme për fëmijët dhe familjet e cenueshme”, mbështetur nga Unicef Kosovo Programme në partneritet me USAID Kosovo. #ZbatoLigjinMbrojFemijen ... See MoreSee Less
View on Facebook